Mokykloje paminėta skaičiaus PI diena

   Kovo 14-tąją smagiai ir aktyviai mokykloje paminėjome matematikų šventę – ypatingojo skaičiaus Pi. Ši diena buvo pasirinkta neatsitiktinai, nes π skaičiaus reikšmė – 3,14,  ir jis bene labiausiai žinomas skaičius pasaulyje.

Šiai progai parengtas stendas apie skaičių π, apie matematika ir matematikus, kuriame pateikta įdomi ir išsami informacija praplėtė ne tik mokinių, bet ir mokytojų žinias.

Per 2-ąją pamoką mokyklos aktų salėje susirinko visi mokiniai ir mokytojai. Matematikos mokytoja Irena pasveikino visus su Pi diena ir papasakojo kodėl ir kaip švenčiama ši diena. Auditorija išgirdo apie tai, kad pasaulio matematikai bei šio mokslo mėgėjai kasmet kovo 14 diena varžosi, kas mintinai pasakys daugiausiai skaičiaus Pi skaitmenų (Japonijos įsiminimo meistras Akira Haragauchi viešai pademonstravo mokantis daugiau nei 100 tūkst. pi skaičių (jo vardijimas truko apie 16 val.).

Vėliau  1-10 kl. mokiniai rinkosi į Sudoku varžybas. Varžybose dalyvavo ir mokiniai ir mokytojai.  Šį skaičių galvosūkį per mažiau nei 10 minučių pirmoji įveikė mokytoja Marija, antrasis buvo dešimtokas Kornelijus, kuris teigė, jog Sudoku sprendė pirmą kartą. Mokiniai džiaugėsi varžybomis, jiems buvo įdomu susipažinti su šia galvosūkių rūšimi.

Pi dieną vainikavo matematikos turnyras „Cogito, ergo, sum“ (Mąstau, vadinasi, esu), kuriame dalyvavo iš 5-10  klasių mokinių sudarytos 3 komandos bei 1-3 klasių mokinių komanda. Komandos sprendė įvairias matematines užduotis ir galvosūkius. Sugalvotos užduotys reikalavo ne tik matematinių žinių, bet ir loginio mąstymo bei greitos orientacijos. Komandoms reikėjo atlikti atidumo testą, atspėti kas yra juodojoje dėžėje, rasti šifrą ir perskaityti aforizmą, įveikti blic turnyrą ir t.t

Turnyro pabaigoje, kol mokytojai skaičiavo jau surinktus taškus, dalyviai turėjo įminti mįsles su skaičiais.

Susumavus visus rezultatus paaiškėjo, kad laimėjo Geltonųjų komanda. Turnyro dalyviams buvo įteikti padėkos raštai ir atminimo dovanėles.

Ši idėja organizuoti tokią dieną, manau, ras atgarsį ir bus plėtojama toliau.

 

Renginio organizatorė Poškonių pagrindinės mokyklos

matematikos mokytoja metodininkė Irena Rogoža