Tarptautinis Lietuvos – Lenkijos jaunimo projektas ,,Susidraugavę ekologai“

   2017 m. gegužės mėnesį 10 mokyklos mokinių su dviem mokytojais išvyko į tarptautinį Lietuvos – Lenkijos jaunimo projektą ,,Susidraugavę ekologai“. Projektas vyko  Lenkijoje Sokulkos Popiežiaus Jono Pauliaus II gimnazijoje.

    Atvykę į Sokulkos miestą, apsigyvenome viešbutyje ,,Bakunovka“. Susipažinome su 10 bendraamžių iš Sokulkos Popiežiaus Jono Pauliaus II gimnazijos.

  Antrąją projekto dieną apsilankėme ir apžiūrėjome gimnaziją. Susipažinome su projekto užduotimis ir pradėjome dirbti. Pirmoji užduotis buvo sukurti klausimyną apie gamtos apsaugą ir jo pagalba apklausti Sokulkos miesto gyventojus. Atlikę apklausas apdorojome gautus atsakymus, padarėme keturias pagrindines išvadas. Rezultatus pavaizdavome diagramomis. Apie rezultatus informavome miesto seniūniją. Trečiąją dieną vykome į Bialystoko naują atliekų tvarkymo įmonę. Buvo labai įdomu ir naudinga. Bialystoko mieste perėjome per Tadeušo Kostiuškos aikštę, pasigrožėjome grafo Branickio rūmais, parku ir įspūdingais gėlynais. Ketvirtoji diena buvo skirta išvykai į ekologinį agroturizmo ūkį, kuris specializuojasi duonos kepimo srityje. Išklausėme įdomų šeimininkės pasakojimą apie duonos gaminimo technologijas. Patys pabandėme sumalti grūdus, minkyti tešlą ir iškepti duoną.

    Antroji užduotis buvo nupiešti plakatus, schemas ir nurodyti, kas yra svarbiausia gamtos apsaugos srityje. Penktąją dieną dalyvavome gimnazijos užsienio kalbų dienoje. Gimnazijos mokiniai suorganizavo pasirodymus įvairiomis užsienio kalbomis. Pasirodėme ir mes. Padainavome dainą ,,Balnokit broliai žirgus“ lietuviškai. Visiems labai patiko.

   Trečioji užduotis buvo padaryti vazas iš butelių ir jas dekoruoti panaudojant medžiagas. Po to  padarėme stendą, kuriame suklijavome nuotraukas, plakatus, vėliavas. Pakabintos Lietuvos ir Lenkijos vėliavos simbolizavo mūsų draugystę. Šeštąją dieną nuskubėjome į gimnazijos aktų salę, kurioje vyko projekto ,,Susidraugavę ekologai“ apibendrinimas. Peržiūrėjome filmukus ir nuotraukas iš pirmųjų trijų projekto dienų. Po apibendrinimo išskubėjome į viešbutį, kuriame gyvenome, pasiimti savo daiktų. Atsisveikinę su naujais draugais iš Sokulkos Popiežiaus Jono Pauliaus II gimnazijos, išvažiavome atgal į Lietuvą.

     Kelionė buvo ilga. Grįžome pavargę, bet labai laimingi ir su  įspūdžiais .